El passat dilluns dia 12 de març, membres de Gent de Llavaneres es van concentrar davant la finca de Ca’n Rivière, amb un grup de veïns i representants de diferents entitats ecologistes de Sant Andreu de Llavaneres, per mostrar el seu rebuig a la tala de tres arbres centenaris, prevista per aquest dimecres al matí, per part de l’Ajuntament de Llavaneres.
Els arbres afectats són un cedre, un pi i un eucaliptus de 35 metres d’alçada i 3,70 m de perímetre que estan afectats pel projecte de construcció que es fa a la zona. Aquests arbres centenaris seran talats aquesta setmana seguint les directrius marcades per les Regidories d’Urbanisme i de Medi Ambient, tot i que a l’entrada de la finca hi ha un cartell del propi Ajuntament que diu: “Recuperem el parc de Ca’n Riviere”.
Els regidors de Gent de Llavaneres ja van denunciar en el Ple municipal del passat dia 5 de març, que hi havia el perill que es talessin aquests arbres monumentals, i va demanar al Govern municipal que fés els tràmits oportuns per tal de defensar el patrimoni natural del municipi.
L’anterior govern municipal (CiU, Gent de Llavaneres) va aprovar l’any 2001, una Ordenança municipal de protecció de l’arbrat, que donava a l'Ajuntament un termini de dos anys per elaborar el catàleg d'arbres, arbredes i patrimoni natural del municipi. Han passat més de cinc anys, el termini s’ha acomplert, i el catàleg no s’ha començat.
Des dels serveis tècnics de l’Ajuntament asseguren que s’ha intentat mantenir el màxim número d’exemplars possibles (un roure i diverses alzines sureres), havent d’escollir en base a un criteri objectiu de valor ambiental, patrimonial i paisatgístic, entre aquests arbres centenaris (pi, cedre i eucaliptus) i els que s’han acabat mantenint.
Des de Gent de Llavaneres, denunciem:
- Que no s’hagi complert amb la Disposició Final Tercera de l'Ordenança municipal de protecció de l'arbrat, que donava a l'Ajuntament un termini de dos anys per elaborar el catàleg d'arbres, arbredes i patrimoni natural; i que aquesta situació irregular permeti actuar sobre aquests arbres amb total impunitat.
- Que a l’hora d’elaborar el projecte d’urbanització de Can Riviere no s’hagi buscat una fòrmula alternativa que permetés conservar aquests arbres centenaris, tot i entenent que es tracta d'una zona urbanitzable supeditada a les normes de l'any 1995.
I defensem:
- Que s’iniciï de forma immediata l’elaboració del catàleg d’arbres, arbredes i patrimoni natural, d’acord amb els Decrets 214/1987, de 9 de juny, i 47/1998, d’11 de febrer, de la Generalitat de Catalunya, sobre la declaració d’arbres d’interès local i comarcal; amb el màxim consens possible, fent participar del mateix els diversos col·lectius i entitats ecologistes del municipi.
- Que a l’hora d’elaborar qualsevol projecte d’urbanització, públic o privat, es tingui en compte i s’apliqui l’ordenança municipal de protecció de l’arbrat, aprovada l’any 2001.
- Que el creixement urbanístic es faci de forma sostinguda, i sostenible, i garanteixi la preservació d’aquells elements i espais naturals tan necessaris pel poble de Llavaneres com el mateix espai pels serveis i l’habitatge.
Els arbres, la riera i l’entorn natural també fan poble, també fan Llavaneres. Protegint-los ens estem cuidant a nosaltres mateixos. Per un Llavaneres Sostenible tots hi estem implicats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada