dijous, 2 d’agost del 2007

La Seca de l'alzina a Llavaneres

L'alzina és un arbre emblemàtic del nostre país. La seva fusta forta i la idoneïtat per fer-ne carbó de qualitat han estat aprofitades des d'antic. La urbanització ha fet que se'n hagi tallat molts exemplars i alguns n'han quedat inclosos formant part de les zones enjardinades com a testimoni de l'antic alzinar. Cal fer un manteniment d'aquests exemplars doncs són part també del patrimoni. Alhora les seves capçades són refugi i lloc de nidificació d'espècies com: puputs, rates pinyades, passeriformes, formiguers i rapinyaires. Moltes d'aquestes espècies són depredadores i estabilitzadores d'insectes que poden esdevenir plagues.

El canvi del règim de pluges i l'augment de les temperatures provoquen un dèficit hídric que afecta els pins i les alzines. Aquest efecte es coneix com a “Seca” i afecta a pins, alzines i suros.

La descoberta del sotabosc, sobretot en els espais enjardinats, redueix l'ombra i la humitat que necessita l'alzinar, alhora que n'augmenta els efectes de la sequera i del vent. Aquest manca d'aigua els fa més vulnerables als efectes de malalties i plagues com la del Banyarriquer (Cerambix cerdo) o perforador de les alzines.












És urgent, després d'anys d'abandonament, fer una avaluació de l'estat de les alzines en la zona urbana i preveure'n el tractament per tal de mantenir-les en condicions. Concretament n'hem trobat exemplars molt afectats al passeig Joaquim Matas (davant del camp de futbol), a la riera en la zona enjardinada corresponent a l'Ametllareda i també a Ca'n Rivière.









D'entrada regant els exemplars podrien recuperar forces i fer front a les larves d'escarabat que s'alimenten de la seva fusta.

Bona sort alzines i bona feina ajuntament.

Webs interessants:

la Seca : http://amicsarbres.blogspot.com/2007/07/la-seca-amenaa-els-pins-i-les-alzines.html

Prevenció: http://evitaelfoc.caib.es/evitafoc/eb_banyarri.html

Banyarriquer: http://ichn.iec.cat/Bages/roureda/Imatges%20grans/ceramhyx.htm