dimecres, 31 d’octubre del 2012

El forat negre del registre municipal



Carta de'n Joan Rubal (regidor de Gent a l'Ajuntamentde Llavaneres)


"Com que es continua tapant informació, em permeto exposar FETS:
Per segon cop, que se sàpiga, arriba un informe de l’Oficina Antifrau a l’Ajuntament que queda ocult a la vista de l’oposició. Evidentment alguns ja han demanat poder veure’l. Si és com en vegades anteriors, se’ls negarà la vista dient que és un tema sota investigació i que fins que no acabi, s’ha de protegir aquesta investigació.
I algú es preguntarà: protegir-la de qui? De la vista de l’oposició política?
I això tindria sentit si els investigats fossin membres de l’oposició. Però el cas és que el que s’està investigant són actuacions de l’alcalde que fa dos anys – dos anys! – que es van denunciar des de grups de l’oposició. Així, a qui menys interessa posar traves a la investigació és a l’oposició que va denunciar els fets.

Així doncs, els fets:
  1. L’oposició denuncia davant l’Oficina Antifrau actuacions “irregulars” de l’alcalde de CIU, Bernat Graupera en assumptes de contractació.
  2. L’oposició denuncia davant l’Oficina Antifrau actuacions “irregulars” de l’alcalde de CIU, Bernat Graupera en temes urbanístics.
  3. L’Oficina Antifrau sol·licita informació reiteradament i obre expedients d’investigació dels fets.
  4. L’oficina Antifrau emet un informe el 19 de març de 2012 que, quan arriba a l’Ajuntament el guarda al seu calaix l’alcalde Bernat Graupera, de CIU, i no el passa pel registre (avui encara no es té notícia que hi sigui).
  5. L’alcalde dicta un decret que afecta a un particular i utilitza l’informe de l’Oficina Antifrau entre els arguments del decret.
  6. L’oposició té coneixement del “suposat” informe d’Antifrau a la vista del decret.
  7. L’oposició demana veure l’informe raonat del 19 de març que l’alcalde cita en el decret i l’alcalde denega la vista de l’informe (el manté amagat en el seu poder) i ho justifica en què és un tema sota investigació.
  8. L’oposició pregunta a l’alcalde qui té coneixement de l’informe i Bernat Graupera, en un ple, menteix i diu que tenen còpia de l’informe el Secretari municipal i l’instructor de l’expedient i que el responsable del registre de documents té coneixement precís, còpia o original del document.
  9. L’oposició comunica a l’Oficina Antifrau diversos temes, entre ells, que l’informe raonat de 19 de març enviat a l’Alcalde Bernat Graupera, de Convergència i Unió, no consta en el registre municipal com és obligatori.
  10. El dia 3 d’agost, surt de l’Oficina Antifrau un document on entre altres coses s’adverteix a l’alcalde “de les seves obligacions respecte la integritat dels expedients i les formalitats del registre de documents que tenen entrada a les Administracions Públiques i en especial a les locals (RD 2568/1986 pel que s’aprova el ROFEL) i les seves eventuals conseqüències penals”.
  11. Aquest document sortit el 3 d’agost de l’Oficina Antifrau no arriba al registre de l’Ajuntament fins el....16 d’octubre. No sabem on ha estat “dormint” tot aquest temps.
  12. El 25 d’octubre arriba un altre document, un informe raonat sobre l’expedient obert sobre nomenaments i contractacions entre 2007 i 2010 on diu, com a consideracions prèvies que donada l’abundància de resolucions de l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres en matèria de personal s’analitzaran separadament un seguit de temes que relaciona.
Suposem que les pàgines següents contenen l’anàlisi dels temes denunciats, o sigui, les actuacions presumptament irregulars de contractació. I diem que “suposem” perquè, aquesta vegada es registra i es deixa al llibre de registre...la primera pàgina. La resta del document NO HI ÉS.
No sabem si aquesta vegada s’ha facilitat còpia o vista del document al Secretari i a tot el govern municipal o si s’ha amagat al calaix esperant no se sap què.
  1. Si no es dóna resposta a la petició de vista per la via normal (escrit adreçat a l’Ajuntament i registrat), haurem de buscar altres maneres de desvetllar el que s’amaga.
Arribats aquí, com que no hi ha transparència, ens permetem suposar que els informes no deuen deixar en bon lloc l’actuació de l’alcalde Bernat Graupera, però no ho podem confirmar perquè no ens autoritza la vista de l’informe.
Igualment, li comuniquem a l’alcalde i a tothom que el justifica en aquestes actuacions que continuarem defensant el dret a la informació dels regidors... també d’aquells que no són del govern.
I, a més, em permeto aclarir a algun regidor “despistat” que contra el que alguns pensen, aquesta obligació de registrar els documents no és cap “tonteria” o “una de les nostres tonteries”. El registre és, entre altres coses, una de les garanties contra la CORRUPCIÓ i contra l’ARBITRARIETAT, és a dir, contra possibles actuacions i tractes de favor dels càrrecs públics. Una manera més d’evitar els favors “pagats” de polítics a amics, companys o afectats per l’actuació de l’Administració que HA DE SER PER A TOTHOM IGUAL.
Que cadascú tregui les conseqüències que pugui. " 

1 comentari:

Anònim ha dit...

Bona feina! Reconec que la oposició, tot i els entrebancs del govern, fa la seva feina.
No es de estranyar que alguns membres del govern ho considerin tonteries, els pobres no donen per més.