dilluns, 26 de març del 2007

LA RIERA QUE VOLEM

El model de poble que volem a Gent de Llavaneres passa necessàriament per recuperar la dignitat de la riera. La pressió urbanística i la circulació a motor no ens ha de fer menystenir el valor que té la nostra riera. Cal que entre tots la defensem i així podrem salvar un dels elements d'identitat del nostre poble.

Les rieres, des de sempre, han estat elements identificadors del paisatge de la nostra comarca.

A Llavaneres tenim la nostra riera, que en els seus inicis havia estat el desguàs natural de l’aigua, hàbitat per a moltes espècies i també el camí que utilitzaven els carruatges per pujar i baixar del poble a la platja. Avui han perdut aquella primitiva funció per les persones i el seu estat és d’abandonament. Els més conservadors poden pensar que més val deixar-la com està que enterrar-la amb ciment.

Quin tractament cal fer-hi? En això hi ha diferents criteris. Hi ha qui pensa que soterrant-la guanyarem espai i d’altres proposen tractar-la i decorar-la com si fos un jardí. No deixarem que la soterrin ni tampoc que es carreguin la seva personalitat. Ens agrada la nostra riera i també ens identifica.

A Gent de Llavaneres volem que:

a) La nostra riera sigui un espai digne, que faci compatible el passeig dels vianants i la seva condició d’espai natural.
b) La nostra riera continuï representant el seu paper en l’entorn natural del poble. Cal que continuï actuant com a desguàs de la conca i sent també un espai per la vida de les espècies animals i vegetals que s’hi troben.
c) La nostra riera continuï sent un element d’identitat per a Llavaneres. Les espècies per la seva revegetació han de respectar el seu caràcter local i mediterrani. La riera ha de recuperar la seva personalitat sense convertir-la en un espai uniforme i artificial.
d) La nostra riera ha de ser un espai sostenible. El manteniment de la gespa no és sostenible per la despesa d’aigua que representa. Les espècies autòctones són les més ben adaptades i les que corresponen al clima del poble.

A Gent de llavaneres no volem:

No volem que es soterri la riera.
No volem que es cobreixi amb asfalt i sense criteri un dels espais natural que ens identifica.
No ens agrada l’asfaltat del marge esquerre de la riera. Demanem un tractament més agradable per un espai de passeig per al poble i no per als cotxes.

Sense una actitud de respecte pels espais naturals de Llavaneres, sense unes polítiques de conservació i de protecció dels espais naturals abans que ens en donem compte haurem perdut la nostra identitat coma poble.

Salvem la riera.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Crec que som molts els que a peu, en bicicleta o fet footing aprofitem habitualment l'espai del marge esquerre de la riera en les hores d'oci.
Estic completament d'acord en que es preservi la riera com un espai natural sense asfalt.
En unes poques setmanes podreu veure una explosió de colors quan surtin totes les flors de primavera.
No vull que sigui l'ultima!!!

Anònim ha dit...

Les rieres són u patrimoni irrenunciable, entre d'altres motius, perque pertany també a generacions venideres. Sant Vicenç compartim amb vosaltres la Riera de Gironella...Defensem-la. Defensem tot el patrimoni natural que tenim.

Anònim ha dit...

Sempre m'he dit que el dia que es cobreixi la riera, marxaré del poble ja que marxarà l'únic que em recorda al Llavaneres que vull.