dissabte, 22 de març del 2014

LA MOCIÓ DE CENSURA. PER QUÈ?

Joan Rubal: regidor de Gent


"El 18 de març es va formalitzar davant el registre municipal una moció de censura contra l’alcalde Bernat Graupera. Gent de Llavaneres s’ha sumat a aquesta mesura extrema i ho hem fet perquè la gestió municipal ha arribat a límits que un ajuntament no hauria de traspassar mai.
La falta de respecte als principis democràtics i a la normativa legal, el desprestigi de la institució de l’Ajuntament, les relacions del govern amb els treballadors, el respecte als drets i a la representació ciutadana s’han degradat fins afectar els fonaments del propi ajuntament, la seva integritat.

Tenim un alcalde que es troba sota sospita i imputat per delictes greus, delictes penals: assetjament laboral, coaccions, amenaces i delicte contra l’ordenació del territori són algunes de les imputacions que es troben en fase judicial als tribunals de Mataró.
L’ocultació i manca de transparència s’han convertit en els darrers temps en la manera usual de fer. Hi ha hagut documents que han escapat del control del registre durant gairebé un any després d’haver arribat a mans de l’alcalde.

La manca de respecte a la normativa ha arribat a un punt en què el ple de l’Ajuntament, com a conseqüència d’un informe de l’Oficina Antifrau de Catalunya, ha hagut d’anul·lar 26 decrets de l’alcalde que contravenien les lleis de contractació. 26 decrets, 26 expedients irregulars.
Després d’una investigació, la Fiscalia va interposar querella criminal contra l’alcalde Bernat Graupera en un cas urbanístic i encara continuen sota investigació de la Guàrdia Civil, l’Oficina Antifrau i la Fiscalia, actuacions irregulars denunciades i que, probablement donaran lloc a alguna imputació més. De fet, la Fiscalia ha intentat acumular algunes causes, en la que ja hi ha oberta, per un dels temes delictius que hi ha al jutjat.

Alguns regidors del govern l’han abandonat per desacord amb aquesta manera de funcionar i per evitar incórrer en responsabilitats, donada la deriva de l’alcalde i la seva manera de fer.
Un cop ha quedat en minoria, l’alcalde ha entrat en una nova fase: convocar els plens en hores de feina per evitar que els regidors de l’oposició puguin assistir a les reunions i plens i, així, aprovar aquells temes de gestió que els interessen i que no han volgut mai consensuar. Com a exemple, les taxes per a l’any que ve, que es volien aprovar amb pujades després d’haver-les pujat l’any 2013 i del compromís de mantenir-les congelades. Es va convocar el ple en un dia feiner a les 10 del matí per evitar la presencia de l’oposició. Tot i així, aquests van assistir, deixant les seves feines, i aturant la pujada.

La manca de voluntat de diàleg fa que encara no es disposi d’un pressupost per a gestionar durant el 2014. Hem arribat a tenir fins a 8 convocatòries de ple en un mes i mig sempre en aquests horaris “impossibles” i això, que ja s’ha denunciat, vulnera el dret de participació que empara la llei. Tot i els esforços i converses amb alguns dels regidors del govern, s’ha continuat igual.

La darrera mostra de la falta de respecte ha estat un escrit de l’alcalde on es referia a dos regidors en termes insultants, tractant-los de “chimpanzé” i “orangutà”. Això en un document que es troba ja en un expedient municipal. És inadmissible.

El projecte del pavelló ha estat també una de les cireretes d’aquest pastís. L’oposició ha estat ignorada des de l’inici. De fet, es va presentar el projecte del pavelló a les entitats esportives sense ni tant sols haver-lo explicat a l’oposició, amb qui s’havia de comptar per aprovar-lo. Òbviament, en el moment d’aprovar aquest gran projecte, tota l’oposició va demanar una cosa: informació. Entre altres, es demanava un informe que garantís que l’Ajuntament podia pagar aquesta obra amb subvencions o amb recursos propis. Aquest informe mai no ha arribat. Tots volíem i volem el pavelló, però les coses es poden fer quan es poden fer. I el que no ha de passar és que ens quedem amb una estructura i una obra a mig fer per manca de diners. Des de l’alcaldia s’ha volgut tirar el poble a sobre dels regidors de l’oposició amb convocatòries per “pressionar” als regidors. Així, no servien raons, volien “pressió” per fer-los votar el que el govern volia. Qualsevol pot entendre que a tots els regidors de l’oposició els agradaria enormement poder posar en marxa el pavelló que TOTS sabem que necessitem. Però no podem iniciar una obra per fer una campanya electoral i que, després, quedi a mig fer. Un ajuntament ha de ser seriós. No pot ser que la gent es posi les mans al cap cada cop que es parla de Llavaneres, del seu ajuntament o del seu alcalde. Però no hi ha hagut manera de fer canviar els comportaments.

La moció de censura que es planteja no és un simple intent de canviar l’alcalde, sinó d’aturar els peus a un alcalde i a un govern que han perdut el nord. Un alcalde i un govern que s’ha demostrat disposat a tot, per mantenir-se en el poder. Repetim: disposat a tot. Ningú, dins del govern, no ha pogut o no ha volgut aturar les actuacions irregulars. Cap dels regidors del govern ha mostrat la més mínima voluntat d’imposar seny en la forma de gestionar. Seny. No parlem d’ideologia política o de prioritats polítiques, sinó de seny, de sentit comú i decència.
Cap dels membres del govern ha volgut enfrontar-se a l’alcalde perquè tots estan compromesos amb el seu sou o assignació de diners municipal, i saben que enfrontar-se a Graupera significa perdre el sou municipal i quedar apartat.

Aquesta és la situació que ha portat als regidors de l’oposició, tot i la diversitat, a unir esforços per tirar endavant una gestió assenyada durant l’últim any de mandat i que Llavaneres entri en una normalitat democràtica, de respecte institucional, personal; de respecte pels treballadors municipals i de tenir en compte el que ens afecta com a poble abans que el que ens afecta com a polítics o partits.

Som diferents, i això ho mostrarem al poble en la pròxima campanya, però ara és l’hora d’entrar en el camí del sentit comú. És l’hora de posar Llavaneres per davant dels interessos de cada partit o persona i de retornar a Llavaneres el bon nom. Cal eliminar la sospita delictiva, les irregularitats i les injustícies de la política i dels governants municipals que tenim.

El dia 29 de març s’ha de començar una nova etapa per sobre de partits i interessos personals. El 29 hem d’obrir l’ajuntament a la gent, perquè l’ajuntament som tots els ciutadans. 

Volem que entreu amb nosaltres a l’Ajuntament."

1 comentari:

mmolinàs ha dit...

Carregats de raons. Al servei del poble i denunciant els abusos i injustícies.
Bona feina.