dimarts, 15 de maig del 2012

Financiació del deute municipal


Sé que som, des de Gent de Llavaneres, reiteratius, però és que no mostren, des del govern ni un mínim esforç per fer bé les coses. Continuen, tot i els sous quantiosos que cobren, dedicant a les seves obligacions el temps mínim o, de vegades, ni això. Sempre hem d’anar amb preses, a trompicons. I les coses no surten. La mostra més clara el POUM, que ni està ni se le espera ni tampoc informen...Ja ni es molesten
Fins i tot en els temes que són absolutament previsibles, en aquells que són fins a cert punt fàcils de consensuar. Ni tant sols en aquests mostren la més mínima voluntat i, com sempre, tiren pel camí del mig.
Ens tornen a convocar per a un ple extraordinari i urgent. I no s’han molestat ni a fer una trucada als portaveus. I al ple, igual: enuncien el punt i, sovint, no es molesten ni a exposar el tema que porten a aprovació. De vegades imagino que, com que ja tenen la majoria suficient, fa mandra, oi? En altres, estem convençuts que no expliquen les coses perquè ni s’han molestat a informar-se.
I això és més trist i més greu.
Extraordinari i urgent: un tipus de convocatòria que a força de fer-ne moltes, acaba sent la més ordinària i freqüent. I ja els vàrem dir l’últim ple: per aquest camí, no farem res. Bé, o ho faran vostès sols mentre tinguin majoria.
I entro al tema.
Som conscients que cal pagar. Que l’ajuntament no pot (que no hauria) de ser un morós, perquè les empreses (grans o petites, però sobretot les petites) pengen moltes vegades d’un fil i que els problemes d’impagaments i els costos de finançament l’acaba de trencar i s’enfonsen. Però això a vostes.... oi?
I per això, l’ajuntament, que té una regidoria de promoció econòmica no hauria de ser mai el problema enlloc de posar entrebancs continuament. Però això requereix de consciència dels que gestionen, dels que gasten. I és aqui on falla l’ajuntament. Continuem gastant per sobre del que ens podem permetre i en conceptes injustificacbles.
I així, continuen gastant més d’un quart de milio d’euros anual en sous polítics, que és un 21% del que demanem ara que ens financii l’Estat. Un número ràpid: estem demanant un crèdit per pagar en 10 anys aproximadament el que el govern es gastarà en sous polítics del govern en només 4 anys i escaig. Estem demanant un crèdit per pagar el que costen vostès.
Els deia que jo crec que hem de pagar els nostres deutes, però no només això: hem de pagar els nostres proveïdors i, a més, fer viable l’economia municipal. I no fa ni un any que l’alcalde deia en una entrevista a televisió que l’ajuntament de Llavaneres no tenia problemes econòmics. Semblava increíble si no fos perquè coneixem a l’alcalde i les seves capacitats per vendre, perdonin, per “vendre la burra”. Ara ho entenem millor: Llavaneres no té problemes econòmics, perquè els seus problemes de diners els trasllada als proveïdors, perquè no els paga
I això no pot ser.
Però és que ni es molesten a explicar què i què no fan passar pel Pla de pagament a proveïdors, perquè no perden ni un minut a dir-nos quines economies faran per pagar els 15.000 al mes per retornar el crèdit. Perquè com en tot, vostès no es molesten a explicar, consultar, consensuar o debatre amb els que estem a l’altra banda de la taula. Com sempre vostès s’ho maneguen tot. I, com sempre, només reaccionen quan algú imprimeix i publica octavetes. Això si què els fa moure. Això els preocupa tant que fins i tot ho regulen per fer-ho il·legal, com l’intent de prohibir les càmeres aquí.
No ho amaguin més: aquest pla no ens salvarà si vostès no canvien la manera de gastar: quan paguem les factures atrasades que tenim de llum, de neteja, d’escombraries, de la benzina dels cotxes, etc....quan paguem amb aquest crèdit, quan de temps trigarem a estar igual d’endeutats? Un any? Dos? Quan acabi aquest mandat i deixin el càrrec, què ens quedarà?.....una pilota de deutes?
Han de canviar la manera de gastar. I no ho fan ni ho faran perquè l’economia municipal els importa molt menys que les seves pròpies butxaques...
Senyor Bartomeu, Ni ho han buscat abans ni ho buscaran més endavant. Perquè parlen molt, però a l’hora de la veritat, no fan res del que diuen. Ni han buscat el nostre suport ni, evidentment, el necessiten. I creiem que és una mala política, però ho acceptem.
Senyor Costa, responsable de les relacions amb el comerç i les empreses, el millor favor que podria fer a les empreses i el comerç de Llavaneres és deixar el càrrec i el sou que s’emporta cada mes amb una regidoria gairebé per estrenar. Alliberar l’ajuntament de la càrrega del seu sou, que ni es justifica ni es guanya, però ens endeuta.
Senyors del govern, deixin de mirar-se el melic. Deixin de demanar més sous i deixin ja de barallar-se per posar-se a treballar.
Gent de Llavaneres s’abstindrà.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Si, noi. Ho dieu ben clarament: els importa més la butxaca pròpia que el forat negre de l'economia de l'Ajuntament.
Perden el temps un dia i un altre a discutir entre ells si en Nogueras ha de cobrar un sou o si el regidor de la Brigada (munt de feina...) té prou amb els 1.000 eurois que cobra o ho hauria de multiplicar per 3. Perquè això és el que pretenen fa temps aquests senyors (senyors?): cobrar un sou de 3.000 euros nets cada mes...
És vergonyòs

Anònim ha dit...

S'han tirat mesos buscant un banc que donès un crèdit (dos crèdits) a l'Ajuntament: un de 1.050.000 i un altre de 550.000. En total, 1,6 milions d'euros per reduir deute i per finançar inversions. I no han trobat cap entitat. I no és cap tonteria: si l'Ajuntament de Llavaneres no pot aconseguir un crèdit d'aquesta quantitat no és només per la crisi de crèdit bancari; és també i sobretot, perquè ningú no confia a que l'Ajuntament pugui tornar el crèdit si es continua gestionant com ho fan.
Ara pagarem deutes per 1,2 milions d'euros. Dos anys només pagant interessos, i després 8 anys pagant una quota mensual de 15.000 euros aproximadament.
15.000 euros al mes. Tot i això, aqui ningú no s'està de res: factures de dinars a més de 50 euros el cobert són de fa molt pocs dies.
Gastarien el mateix en una reunió de feina si sortis de la seva butxaca? Definitivament: segur que no.
8.000 peles per persona per dinar. Dinar de feina que paga l'Ajuntament, ésclar...