diumenge, 27 de setembre del 2009

Independència i Consultes a Llavaneres








per: Miquel Molinàs

S’ha posat en marxa una iniciativa legislativa al Parlament de Catalunya per tal de regular les consultes. En molts ajuntaments s'està debatent el dret a decidir sobre la independència de Catalunya. Caldrà diferenciar ambdues iniciatives que entenem que no són el mateix.

Cal avançar per fer més senzill el protocol per les consultes populars com a element de participació. Aquest procediment actualment és feixuc i complex. Caldrà treballar per millorar els mecanismes de participació. Les consultes cal que siguin un element que puguin utilitzar els òrgans de govern per avançar en la democràcia.
Per nosaltres és evident que cal que algun organisme filtri el tema de la consulta. Mai estarem d'acord amb una consulta sobre “immigrants sí o immigrants no” o sobre una altra que pugui limitar el dret a decidir de la dona, dels més grans, dels més joves, del qui tinguin un color o un origen diferent.
Decidir tampoc no és el mateix que consultar. En el sistema democràtic és a les urnes o s'atorga als representants la facultat de decidir. No és el sistema perfecte però és el millor que tenim. Les facultats per decidir estan reglamentades per la llei i en un estat de dret, que no és intocable i cal fer avançar, cal respectar la llei vigent i, si és el cas, caldrà utilitzar els mecanismes normatius per canviar-la.
Gent de Llavaneres sempre ens hem definit com a grup polític que treballa per fer avançar Llavaneres cap a un model de poble participat, just, sostenible i amb identitat. Aquest poble ha d'estar integrat i obert al seu entorn. No acceptarem ni fronteres ni tampoc imposicions. A Gent hi ha persones amb diverses sensibilitats sobre el tema de la independència de Catalunya i tots són respectats. Tanmateix sempre hem orientat el nostre treball a l'ajuntament en aquelles qüestions centrades en el nostre municipi. Sobre la independència de Catalunya ens pronunciarem a títol individual però no com a grup.