dijous, 19 de novembre del 2009

L’ESCÀNDOL I LA VEDETTE EN CAMPANYA


Des de l’esclat de l’escàndol del cas Pretòria, Llavaneres ha viscut una convulsió social. Entre la sorpresa “relativa” des del “jo ja ho havia dit” al desconcert, acompanyat del sotrac per les actuacions policials a l’Ajuntament de Santa Coloma, amb un alcalde i un regidor emmanillats o per la visió d’un ex-conseller detingut per blanqueig de diners.
Aquesta sacsejada política i policial ens va deixar estabornits a tots i quan, passades les hores, esperàvem explicacions des de l’Ajuntament ens van tornar a colpejar amb un alcalde que, lluny d’aportar serenitat, va a començar a passejar pels mitjans assenyalant amb el dit i creant la sensació que tot estava podrit a casa nostra; que del mandat anterior, per dir-ho així, no hi havia un pam de net.
En aquesta roda per radio i televisió, al més pur estil de “Dónde estás corazón” o del popular “Sálvame”, va arribar a dir “ens hem trobat moltes coses...” suggerint un Ajuntament similar a un pou negre de corrupció; va dir també “que havia acomiadat a l’antic responsable d’Urbanisme” quan no és cert i comentava unes denúncies a la fiscalia de Mataró on estaven imputats un regidor i l’ex-alcalde.
A la ràdio, caient en el que podria ser un parany del periodista, dient el nom d’una empresa malament, l’alcalde sortia rectificant-lo, amb el que es podia entendre que confirmava que la informació demana pel jutge era aquella, quan estava encara sota secret de sumari.
Mentre tant, els regidors de l’Ajuntament continuaven veient l’alcalde als mitjans, però no se’ls convocava (com als altres ajuntaments) per tal d’oferir aquesta sensació de serenitat i tranquil·litat per continuar treballant. Una setmana de boixos culminada per una reunió “de regidors de govern” (no dels regidors de govern, és a dir, no de tots els regidors de govern) i de membres destacats de la coalició CiU al poble. Una reunió on es decideix la personació com a acusació particular de l’Ajuntament i que es fa públic a la televisió dissabte a la nit, en el telenotícies de màxima audiència. Els regidors de Llavaneres continuàvem encara esperant una reunió, encara que fos de 5 minuts del valuós temps de l’alcalde. Pel que sembla, no ens podia fer un forat en la seva agenda de “bolos”. Agenda que, com “una vedette d’èxit”, tenia plena a vessar.
I va ser el dijous següent, 8 dies després, quan l’alcalde va tenir la deferència de reunir als regidors de l’Ajuntament per dir-nos el que ja sabíem de feia dies pels mitjans. 8 dies per dir-nos com havia patit aquell dimarts abans d’arribar la policia??? I et preguntes: “de què tenies por, alcalde?”.
I, un cop saps que no té res a veure amb el teu mandat, no tens la consideració de reunir els regidors? I, fins divendres (3 dies després de l’esclat del tema) no fas una nota per tranquil·litzar la ciutadania i els treballadors de l’Ajuntament, que viuen aquests dies amb preocupació per l’afluència de mitjans i pel descrèdit del propi ajuntament?
Gent de Llavaneres, com la resta de forces polítiques han patit l’enrabiada de l’alcalde per la seva reducció de sou de la setmana anterior i hem assistit a una primera setmana de campanya electoral realment trista on qui més ha sortit perdent ha estat el poble de Llavaneres que, de la ma d’aquesta “vedette” descontrolada s’ha vist en el mapa de la corrupció d’Espanya.
Alguns direu: I què  havia de fer? Doncs la resposta és: exactament el mateix que van fer a Badalona: posar-se a disposició del jutge, obrir-li les portes a la investigació i continuar treballant amb discreció. Això  potser era menys interessant electoralment, però molt més adequat per a preservar el bon nom de Sant Andreu de Llavaneres.

Joan Rubal

foto: radioarenys.cat