dimecres, 22 d’agost del 2007

Les pluges de l’agost reguen també els til•lers

Les pluges d’aquests darrers dies han anat d’allò més bé al bosc i a l’entorn del poble.
La sequera afecta de manera molt important la vegetació arreu del país i aquest efecte encara és més evident en l’arbrat viari. La calor i la manca de pluges també fan “suar” els til·lers
Aquest estiu també hem vist “suar” els til·lers a l’Ametllareda.
Gotes enganxoses cauen de les fulles dels arbres, tacant el terra i tot allò que s’hi posi a sota. Aquest suc se’n diu melassa i és una barreja d’aigua, sucres i aminoàcids que produeixen els pugons Eucallipterus tiliae.
Els pugons són una plaga que afecta als til·lers que estan més indefensos ara a l’estiu degut a la manca d’aigua. De fet, aquestes gotes són el resultant de la digestió dels insectes que després de xuclar i digerir la saba de l’arbre per alimentar-se, excreten aquesta melassa. Els pugons, per alimentar-se, xuclen la saba de les fulles i les parts més tendres de l’arbre. Si la infecció és molt greu poden afectar el creixement de l’arbre, produir la pèrdua de flors i fulles i es produeix la melassa. Aquesta melassa acumulada a les fules també pot provocar el creixement del fong de la negreta.
Les formigues tenen una relació amb els pugons que el biòlegs anomenen “mutualisme”. La formiga aprofita la melassa com a aliment i ofereix a canvi, al pugó, protecció contra els seus depredadors i fins i tot en ocasions els acull al formiguer ajudant-los en la cria.

Per protegir els til·lers del pugó, estalviant-los així el sacrifici de la saba perduda, cal tractar-los amb insecticida. Això serà necessari quan els depredadors naturals del pugó no controlen el seu creixement. També es pot preveure’n els efectes mantenint els arbres en condicions amb el reg.
Un bon manteniment de l’arbrat viari ens farà el poble més acollidor i ens donarà un entorn més harmònic.